Kopie ID maken? Doe het veilig!

Kopie ID maken? Doe het veilig!

Afbeelding kopieID overheid

Veilig een kopie van je ID of paspoort maken

Hoe vaak heb je online al een kopie van een identiteitsbewijs verzonden? Het lijkt voor veel bedrijven de gewoonste zaak van de wereld om te pas en te onpas een kopie van je identiteitsbewijs te vragen. Het lijkt onschuldig, maar wist je dat identiteitsfraude op de loer kan liggen?

Identiteitsfraude het online probleem

Er zijn legio bedrijven die zeggen baat te hebben bij de verificatie van jou als gebruiker, maar is dat ook altijd nodig? Bij veel financiële instellingen is de vraag maar al te vaak om een kopie identiteitsbewijs aan te leveren. Natuurlijk snappen wij maar al te goed dat fraude tot een minimum beperkt moet worden. Dat je essentiële gegevens wil controleren bij het tot stand komen van een overeenkomst is ook logisch, maar is het ook noodzakelijk? Het antwoord is, helaas, vaak ja. Zeker bij het openen van een bankrekening bijvoorbeeld. Om nou te voorkomen dat je een identiteitskopie aanlevert waarmee kwaadwillende eenvoudig aan de slag kunnen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

KopieID van de overheid, een uitkomst!

Hoe kun je dan veilig een kopie van bijvoorbeeld je rijbewijs maken? Daar heeft de overheid een app voor ontwikkelt. Met deze app is het mogelijk om de kopie te waarmerken en gevoelige/niet essentiële gegevens te verwijderen. Super handig, zeker als je weet dat kopieën zonder een waarmerk erg interessant zijn voor fraudeurs. De app is te downloaden via de Google Playstore of de Apple App Store. Klik hier voor de Google Playstore of klik hier voor de Apple App Store download. Eerst wat meer informatie over de app? Kijk dan hier onder hoe de app kopieID werkt.

Hoe werkt de KopieID app?

Tips om veilig je ID kopie te maken zonder app

Liever geen gebruikmaken van de app? Dan zijn er een aantal tips om te voorkomen dat je kopie makkelijk ten prooi kan vallen aan fraudeurs. Denk er bijvoorbeeld aan om je Burger Service Nummer (BSN) af te dekken net als je foto. Deze gegevens zijn erg privé en hoeven niet opgeslagen te worden. Daarnaast kun je online natuurlijk controleren of een organisatie wel jouw kopie mag opvragen. Kijk hiervoor op deze website om te zien of de betreffende organisatie er tussen staat. Daarnaast kun je zelf nog de volgende handmatige acties uitvoeren op de kopie:

  • Maak met een stift of pen je BSN nummer onleesbaar
  • Schrijf op de kopie dat het een “kopie” is, gewoon met een pen
  • Schrijf op de kopie voor welk bedrijf/instantie de kopie is ook met pen
  • Handig en uniek, schijf de datum (weer met pen) op de kopie

Zorg er dus voor dat als een hotel bijvoorbeeld een kopie wil maken van je paspoort of id-kaart je deze kopie nog onder ogen krijgt. Vraag om een pen en volg bovenstaande handelingen. Zo weet je zeker dat niemand met je kopie aan de slag kan. Het laatste wat je wil is onderdeel worden van frauduleuze handelingen.

Opzeggen Overstappen