Laatste Blog artikelen

Extra aflossen op de hypotheek, verstandig of niet?

Het merendeel van de huizenkopers heeft niet zomaar een paar honderdduizend Euro op de bank staan om dit direct mee te kunnen betalen. Sterker nog, het beetje spaargeld dat er is gaat voor het grootste gedeelte in een verbouwing of nieuwe inrichting. Je zult dus naar de bank moeten om een hypotheek af te sluiten, oftewel een torenhoge lening waar je normaal gesproken 30 jaar over zult doen om deze af te betalen. Door middel van maandelijkse betalingen zal je hypotheek heel langzaam naar beneden gaan maar echt opschieten doet het niet. Het is daarom tegenwoordig erg populair om extra af te lossen op je hypotheek, maar wat zijn nou de voor- en nadelen van het vervroegd op je hypotheek aflossen?

Voordelen van extra aflossen op je hypotheek

Je ziet steeds vaker dat er extra aflossingen op hypotheken worden gedaan, dit is heel anders dan 20 jaar geleden waarbij men netjes de 30 jaar termijn afmaakte. Wat zijn nou echt de voordelen van het extra aflossen?

  • Bij extra aflossen zullen je maandelijkse lasten van je hypotheek afnemen, dit geeft meer bestedingsruimte of het maakt juist extra geld vrij om ook dit af te lossen, dit noemt men ook wel het sneeuwbaleffect en is zeer effectief te noemen.
  • Het geeft een goed gevoel om je torenhoge schuld te zien afnemen. Voor veel mensen geeft het een benauwd gevoel, dit gevoel neemt af naarmate de hoogte van de hypotheek ook af neemt.
  • Wanneer je eerder hypotheekvrij bent dan geeft dat ook de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan en optimaal te kunnen genieten van het leven. Met name het stukje van het vervroegde pensioen spreekt veel mensen aan omdat je tegenwoordig tot een steeds latere leeftijd moet doorwerken.

Nadelen van extra aflossen op je hypotheek

Ondanks dat de bovenstaande punten natuurlijk heerlijk in de oren klinken zitten er natuurlijk niet alleen maar voordelen aan het vervroegd aflossen van je hypotheek, je moet ook zeker op de hoogte zijn van de nadelen die eraan vast zitten.

  • Bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers zit een maximum jaarlijks bedrag wat je boetevrij extra mag aflossen. Vaak is dit 10% van je hypotheekbedrag, dit kan per hypotheekverstrekker verschillen. Meer dan dit aflossen kan behoorlijk hoge kosten met zich meebrengen dus pas hiermee op. De hoogte van de kosten kan je bij je hypotheekverstrekker opvragen.
  • Wanneer je geld vanaf je spaarrekening gebruikt om je hypotheek extra mee af te lossen doe dit dan alleen wanneer je dit geld echt extra hebt. Het is niet meer mogelijk om weer even iets terug te boeken. Vaak zet men extra geld een tijdje opzij op een aparte rekening in plaats van de spaarrekening.
  • Het kan zijn dat als je hypotheek lager is geworden dat je recht hebt op minder (lagere) toeslagen. Dit komt doordat je belastbaar inkomen hoger wordt. Met dit soort toeslagen kun je denken aan kinderopvangtoeslag of de zorgtoeslag.

Je ziet dat er diverse voor- en nadelen kleven aan het vervroegd aflossen van je hypotheek. De keuze ligt natuurlijk bij jou zelf. In hoeverre wil je financiële vrijheid door zo snel mogelijk van je lening af te zijn of kies je er voor om de voordeeltjes te pakken die een hoge hypotheek met zich meebrengt.

Plaats een reactie