Uitvaartverzekering en vergrijzing geen goede combi!

Uitvaartverzekering en vergrijzing geen goede combi!

rustig landschap

Uitvaartverzekering niet altijd meer dekkend

Je kent de verzekering vast wel, de uitvaartverzekering. De verzekering die je nabestaanden dekt tegen de (hoge) kosten van een uitvaart. Veel mensen sluiten deze verzekering , uiteraard, af om niet voor verassingen te komen te staan. Een fijn gevoel dat na je overlijden anderen niet met kosten opgezadeld zitten. Toch lijkt deze verzekering ook te maken te krijgen met de vergrijzing in Nederland.

Hogere kosten uitvaart bedrijven

Door de vergrijzing in Nederland zijn er op termijn (nu in feite al) meer begrafenissen te verwachten. De bevolking vergrijst als er meer ouderen zijn dan jongeren. Kortom steeds meer mensen maken kosten die door een kleinere groep moet worden vergoedt. Dan kan tot op zekere hoogte natuurlijk goed gaan. Verzekeraars wapenen zich hier tegen door met de premies slimme dingen te doen, zodat de premies meer waard worden. Jij betaalt bijvoorbeeld maandelijks een premie, de verzekeraar kan hiermee gaan beleggen. Als jij dat goed doet, wordt jouw premie voor de verzekeraar meer waard. Zo kan een verzekeraar een buffer opbouwen voor de toekomst.

Uitvaartverzekering aanpassen

De traditionele uitvaartverzekering keerde de kosten van de uitvaart uit. Of dit nu een uitgebreide of een besloten uitvaart was maakte niet uit. Daar zit ook een deel van de problemen die nu opgetreden zijn bij Yarden. De kosten van de uitvaarten lopen alleen maar op, de premies zijn hier niet op aangepast. Uitvaartverzekeraars bieden tegenwoordig (net als andere verzekeraars) pakketten aan waarvoor je een verzekering aan gaat. Dit is in het verleden niet gedaan en dus komen er nu scheurtjes in de totale kostendekking van de verzekeraar.

Oplossing pakketten maken en premies verhogen

De oplossing zit hem dus in de kostendekking van de verzekeraars. Deze moet op peil blijven. Enerzijds kan dit door verzekeringen meer passend te maken bij de te verwachten kosten en anderzijds kan dit door de premies te verhogen. Op deze manier zal de financiële situatie verbeteren en ben je als verzekerde dus wel weer gedekt. In de nabije toekomst zullen meer verzekeraars creatief moeten zijn met het dekkend maken (en houden) van hun kosten. Een oorzaak van deze verandering is dus direct te herleiden aan de vergrijzing in Nederland. Deze vergrijzing zal de komende jaren voor nog meer problemen gaan zorgen, wat te denken van de pensioenen?

Opzeggen Overstappen